Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Sfaturi cum să cureți podeaua ca un profesionist

Sentimentul pe care îl ai după ce ai terminat curățenia și totul arată lună? Priceless!Oricine își dorește podele veșnic curate, lucioase și care să se curețe eficient și repede. Mai mult, dacă facem acest lucru fără a afecta calitatea podelelor, cu atât mai bine. Iar cu dispozitivul și produsele corecte, chiar este posibil. În acest articol, am trecut în revista metodele de curățare disponibile pentru toate tipurile de podele, detaliind modul de curățare, produsele folosite și electrocasnicele recomandate fiecărui tip de podea.

Curatarea podelei in functie de tipul acesteia

Cu ce se curață parchetul vechi, din lemn? Dar cel laminat? De câte ori trebuie să dezinfectez linoleumul pe zi și cum scot petele uscate de pe gresie, fără să zgârii suprafața? Întrebări cu care, cu siguranță, te-ai confruntat, pentru că fiecare tip de podea presupune un anumit tip de îngrijire. Dacă pentru parchet ai nevoie de cârpă moale și de produse cu pH cu valori cuprinse între 6 și 8, pentru mochete ai nevoie de un aparat de curățat pe baza de abur, iar pentru linoleum, de produse dezinfectante care, în același timp, la utilizări repetate, să nu corodeze sau să slăbească rezistență acestuia.

Curatarea podelei din gresie, marmura sau granit

Gresia, marmura și granitul sunt folosite, de obicei, pentru podele din zone cu trafic intens din casă. În primul rând, concret, pardoselile din piatră naturală, marmură, granit, travertin, arată impecabil sute de ani dacă sunt întreținute cum este recomandat. În ceea ce privește durata de viață și aspectul îngrijit al gresiei, acestea variază între cinci și maximum 10 ani. 

Ca regulă generală, podelele din zonele cu trafic intens, precum ar fi bucătăriile, zonele de luat masa, băile, intrările și holurile, ar trebui să fie măturate sau aspirate din maximum 3 în 3 zile și spălate o dată pe săptămână. În timp ce spălarea este esențială pentru menținerea podelelor curate, măturarea regulată sau aspirarea este esențială pentru menținerea finisajului și a duratei de viață a pardoselii. Acest lucru se datorează faptului că se îndepărtează murdăria și nisipul care pot deteriora podeaua pe măsură ce pășim pe ea. 

Spălarea podelei se face, desigur, de fiecare dată când considerăm că e nevoie. Și pare simplu, nu? Dar o greșeală cheie făcută adeseori este aceea că nu folosim o a doua găleată pentru clătirea mopului. De obicei, în gospodării se folosește doar o găleată cu apă atât pentru spălat, cât și pentru clătit. Cea mai bună metodă este să folosești două găleți - una pentru o soluție de apă și detergent și alta cu apă curată, pentru clătire. 

Echipamente/Uneltele necesare pentru curățarea podelelor de gresie, travertin, marmură sunt: 

 • Aspirator sau mătură și recipient pentru adunat praful;

 • Mop;

 • Două găleți pentru mop;

 • Cârpe, la nevoie.

Citește mai multe despre mopul versatil Rovus, pe baza de abur, adaptabil diferitelor tipuri de suprafețe

Materialele necesare: 

 • Burete;

 • Detergent pentru ștergere;

 • Produs de curățat de uz casnic (opțional);

 • Prosoape de hârtie (opțional).

Deși pașii par greu de greșit, totuși, la fiecare etapă a curățării lăsăm câteva detalii care ar putea face diferența între un spălat eficient și unul superficial. 

 • Alege mopul și gălețile potrivite

Mopul se alege în funcție de tipul de podea. Dacă ai o pardoseală texturată, cum ar fi unele pardoselile din gresie ceramică, ai nevoie de un mop clasic cu șnur sau un mop cu bandă. Dacă ai o podea netedă, un mop cu burete e mai potrivit. Gălețile pentru mop, cu storcător încorporat, se potrivesc mopurilor cu șnur sau bandă, iar orice găleată cu mâner e potrivită pentru un mop cu burete. 

 • Alege detergentul 

Detergentul se alege în funcție de tipologia pardoselii. Pentru gresie, marmură sau travertin, alege detergenții cu putere mare de degresare, astfel încât să fie eficienți împotriva tuturor tipurilor de murdărie, în special contra celor pe bază de grăsime și ulei. 

 • Mătură sau aspiră, mai întâi, dacă e nevoie 

Ca mizeria de pe podea să nu devină lipicioasă, noroioasă, la spălare, e nevoie să mături sau să aspiri înainte de spălare. Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a pre-spăla petele lipicioase sau murdare, folosind un burete și apă cu săpun.

Citește mai multe despre aspiratorul vertical cu mop 2 în 1 Victoria Vac, pentru aspirarea multifuncțională și ștergerea pardoselii - dintr-o singură mișcare

 • Umple gălețile cu apă

Umple fiecare găleată cu apă fierbinte, care curăță mai bine și mai repede decât apa rece sau caldă. Adăuga detergentul în găleata de spălat. Rezistă tentației de a dubla cantitatea de detergent în efortul de a crește puterea (sau viteza) de curățare: apa de spălare extra-concentrată nu va curăța mai bine, ci va fi doar mai greu de clătit. Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta detergentului.

 • Înmoaie și stoarce mopul

Înmoaie mopul în găleata cu detergent și stoarce-l cu un storcător sau cu mâna. Mopul trebuie să fie umed, nu îmbibat cu apă. Prea multă apă care picură din mop poate deteriora podeaua și prelungește dramatic timpul de uscare.

 • Începe curățarea

Spălarea unei podele de gresie sau de marmură se face de la un capăt la altul, tu deplasându-te înapoi, astfel încât să stai mereu pe o zonă uscată, pentru a preveni petele. Dacă folosești un mop burete, spală în linii drepte; pentru mopurile de cârpă, șterge cu o mișcare în formă de 8 pentru a utiliza cel mai eficient designul mopului.

 • Insistă asupra petelor persistente

Pentru pete dure sau lipicioase, freacă rapid înainte și înapoi deasupra locului, aplicând presiune în jos pentru a îndepărta murdăria. Pentru colțurile și marginile greu accesibile, poate fi necesar să te ghemuiesti și să freci podeaua cu un burete sau prosoape de hârtie.

Cum cureti parchetul

Un parchet îngrijit poate schimba aspectul casei tale. Acest tip de pardoseală este folosit încă din anii 1600, iar, în prezent, continuă să rămână o alegere populară printre cei care aleg să își decoreze căminul, adaugând căldură și personalitate tuturor stilurilor de decor. O regulă importantă pentru curățarea corectă a podelelor de lemn presupune să știi din ce tip de lemn sau înlocuitor de lemn sunt podelele casei tale: din lemn masiv, podele, din lemn de esență tare sau parchet laminat.

Mai jos găsești câteva sfaturi utile pentru întreținere, în funcție de tipul parchetului:

 • parchetul din lemn masiv (tăiat dintr-o bucată de lemn) – așa cum este parchetul din lemn de stejar sau cireș, oferă o notă de elegantă oricărei camere, iar întreținerea lui este destul de simplă. Pentru parchetul finisat sunt necesare câteva lustruiri periodice și, uneori, aplicarea unui strat nou de ceară. Dacă parchetul din lemn masiv este montat într-o zona cu trafic intens, semnele de uzură pot să apară după 6-7 ani, caz în care va trebui să șlefuiești ușor întreaga suprafață a parchetului și apoi să aplici un strat de lac. 

 • parchetul din lemn de esență tare sau stratificat este fabricat prin lipirea mai multor straturi subțiri de lemn de esență tare, stratul de suprafață poate fi un furnir subțire sau un strat mai gros de lemn de esență tare care poate fi șlefuit și refinisat în timp – pentru acest tip de parchet nu este recomandată curățarea cu apă, deoarece pardoseală se poate umfla. Poți folosi în schimb o soluție spray sau un detergent special, pe care îl găsești în comerț.

 • parchetul laminat nu conține lemn de esență tare, suprafața fiind, de fapt, o imagine fotografică a lemnului, acoperită de un strat gros de rășină melaminată peste plăci de fibre de lemn – întreținerea și curățarea parchetului laminat presupune doar aspirarea lui și apoi spălarea cu un mop umed, înmuiat într-o substanță de curățare.

 • parchetul din lemn exotic – așa cum este cel din bambus, mahon sau nuc brazilian, nu trebuie spălat cu apă sau alte substanțe de curățare întrucât suprafața se poate umfla. În schimb, este recomandat să aplici un strat de lac special.

Parchetul de lemn masiv și din lemn de esență tare trebuie măturate, aspirate sau curățate zilnic de praf, iar petele lichide sau excesul de apă trebuie curățate de îndată ce apar. O curățare mai minuțioasă ar trebui făcută săptămânal sau lunar, în funcție de trafic. Ai nevoie de produse de curățat podele din lemn, apă, șervețele de hârtie, mop din microfibra sau aspirator. 

O mătură cu peri moi este cea mai bună alegere pentru a îndepărta firimiturile și nisipul de pe podelele din lemn de esență tare, prevenind, în același timp, zgârieturile suplimentare. Perii pot fi din nailon sau cauciuc. Ambele tipuri de peri sunt antistatice și ajută la prinderea particulelor. 

Cel mai bine este să ai două mopuri din microfibră: unul pentru ștergere uscată pentru a capta praful și unul cu fibre mai dense pentru ștergere umedă. Capetele de mop din microfibră atrag praful mai bine decât mopul de bumbac sau burete și pot fi spălate și curățate cu ușurință. Șterge în direcția fibrei lemnului pentru a preveni apariția dungilor. Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură, umezește mopul cu apă distilată. Mineralele excesive din apă dură pot afecta aspectul podelei.  

Aspiratorul poate fi folosit pe podelele din lemn de esență tare, dar alege unul care are role cu peri moi și o bară retractabilă pentru a preveni zgârierea. Utilizați accesoriul perie pentru tapițerie pentru a ajunge la colțurile prăfuite ale camerei.

Poți alege și un aspirator portabil fără firastfel încât să ai parte de mai multă flexibilitate și să poți ajunge nestingherit și un colțurile greu accesibil. 

Dacă folosești un produs de curățat podea din lemn din comerț, alege unul cu pulverizator sau un mop care include o funcție de pulverizare reîncărcabilă. Deoarece majoritatea podelelor din lemn sunt sigilate cu poliuretan poliacrilic, este important să alegi o soluție de curățare care să lase finisajul de acest tip luminos și fără dungi. Nu utiliza niciodată substanțe chimice dure, precum ar fi înălbitor cu clor, amoniac, ulei de pin sau oțet nediluat. Alege, în schimb, un produs comercial care este formulat pentru podele din lemn. Nu aplica niciodată ceară lichidă pe o pardoseală din lemn sigilată cu poliuretan.

Îngrijirea pardoselilor laminate este destul de ușoară, pur și simplu șterge scurgerile pe măsură ce se întâmplă, mătură sau aspiră frecvent.

Pentru o curățare mai profundă, poți  folosi un mop cu abur, dar evită mopul umed care poate cauza deformarea straturilor. Evită soluțiile concentrate sau cele care promit că fac parchetul strălucitor - excesul de ceară are exact efectul invers. Folosește, în schimb,  o cantitate mică de lichid de spălat vase dizolvat în apă caldă pentru a umezi mopul. 

Poți încerca, în acest caz, o stație stația multifuncțională: cureți diferite suprafețe și țesături folosind aburi la temperaturi înalte, îndepărtând rapid murdăria, distrugând microorganismele și bacteriile, fără a folosi substanțe chimice periculoase. 

Pentru a preveni zgârieturile pe podelele din lemn: 

 • pune protecție de pâslă pe partea de jos a scaunului și a picioarelor mesei;

 • nu așeza niciodată ghivecele direct pe podele din lemn de esență tare;

 • nu trage niciodată de mobilier sau de obiectele grele pe podea;

 • ai grijă la încălțări - pantofii stiletto sau crampoanele pot zgâria podele din lemn de esență tare;

 • așază covorașe în interiorul și exteriorul zonelor de intrare și curăța-le frecvent - cu cât aduci mai puțin nisip în casă, cu atât mai puține zgârieturi;

 • taie unghiile animalelor de companie.

Curatarea linoleumului

Linoleum-ul este un material rezistent, care nu necesită o întreținere extensivă. Este, de asemenea, un material ecologic, deoarece este fabricat din substanțe naturale, inclusiv ulei de in, plută, praf de lemn și particule de calcar. Cu toate acestea, nu este la fel de durabil precum alte opțiuni similare de acoperire a suprafețelor, precum ar fi vinilinul. Din acest motiv, trebuie să fii atent atunci când cureți linoleumul. Sunt de evitat amestecurile chimice dure pentru a nu-i strica strălucirea sau pentru a nu-i deteriora suprafața. În general, poți să cureți o podea de linoleum săptămânal, dar, în funcție de circumstanțe, ar putea fi necesar să o faci în fiecare zi sau nu mai mult de o dată pe lună - totul depinde de cât de intens traficată podeaua și de tipologia de pete (noroi, băuturi, nisip etc). 

Cauți un aspirator multifuncțional, manevrabil și puternic ce permite comutarea între aspiratorul de mână și cel vertical doar cu o apăsare de buton și care poate face față oricăror tipuri de pete?

Citește mai multe despre Aspiratorul Rovus Storm Vac

De ce ai nevoie pentru a curăța linoleumul?

 • Mătură sau aspirator

 • Găleată

 • Mop

 • Perie pentru frecat 

 • Cârpe sau prosoape

 • Detergent de vase

Pașii de curățare a linoleumului:

 • Curață mizeria 

În primul rând, îndepărtează orice particule sau resturi care ar putea fi pe suprafața materialului. Acest lucru se face prin măturarea temeinică sau prin aspirare. 

 • Șterge cu o cârpă uscată din microfibră

Cârpa din microfibră va îndepărta orice particule mici de nisip rămase care ar putea zgâria podeaua în timpul ștergerii profunde.

 • Pregătește soluția de curățare

Umple o găleată cu apă fierbinte și apoi amestecați aproximativ 6 până la 8 picături de detergent de vase normal.

 • Umezește mopul

Înmoaie mopul în găleata cu detergent, apoi stoarceți-l bine. Linoleumul se poate deteriora din cauza apei băltite, așa că folosiți cât mai puțin lichid posibil atunci când curățați podeaua. Șuvițele mopului ar trebui să fie abia umede, nu ude. 

 • Spală podeaua

Împarte camera în secțiuni egale, pe măsură ce finalizezi fiecare secțiune, înmoaie mopul în găleată, stoarce-l și ia-o de la capăt, în secțiunea următoare. Repetă până când podeaua este complet spălată. 

 • Clătește podeaua cu apă curată - scopul este de a îndepărta orice reziduu de săpun care ar putea rămâne pe podea.

 • Usucă  podeaua

Odată ce podeaua este spălată, trebuie să scapi de orice exces de umiditate. Pentru a face acest lucru, folosește cârpe sau prosoape vechi și tamponează suprafața podelei pentru a o usca. Cârpele ar trebui să absoarbă orice exces de umiditate destul de repede.

 • Curăță petele

Unele pete dure, cum ar fi petele pentru animale de companie, pot necesită o abordare mai riguroasă. Poți folosi o perie de frecat pentru a le scoate. 

În aceeași măsură, poți încerca să cureți linoleumul cu ajutorul aspiratorului și stațieicu Aburi Rovus Poseidon Steam & Vac Plus. Aspiratorul cu putere ciclonică absoarbe praful, iar mopul cu aburi îndepărtează petele și distruge microbii și bacteriile. Unitate portabilă și detașabilă îți da libertatea de a curăța cu aburi chiar și zonele greu accesibile.

Solutii pentru lustruirea podelei

Este important să cunoști diferența dintre lustruirea și rafinarea unei pardoseli de lemn. Lucrările sunt similare, dar atunci când lustruiesti o pardoseală de lemn păstrați integritatea stratului de finisare; îi redați doar finisajul existent, umplând zgârieturile microscopice și egalizând aspectul general. 

Însă, pentru refinisarea unei pardoseli de lemn, se îndepărtează complet și se înlocuiește finisajul existent al pardoselii. Există pe piață o multitudine de substanțecare te pot ajută faci acest lucru. 

Atenție, însă: testează întotdeauna polish-ul pe o pe o porțiune greu observabilă, înainte de a-l întinde pe toată podeaua. Asigură-te că finisajul este aplicat neted și nu prezintă urme de „început și de sfârșit”. Polishul mat se folosește doar pe podele mare, pentru a menține aspectul natural. Nu utiliza polish pe o pardoseală tratată cu ulei.

În aceeași măsură, poți pregăti și tu și o soluție naturală pentru lustruire. Ai nevoie de:

 • ½ ceașcă de suc de lămâie

 • ¾ ceașcă de ulei de măsline

 • 3 litri de apă călduță

Amestecă toate ingredientele într-o găleată și, folosind un mop curat, aplică soluția pe suprafețele curățate în prealabil. Adăuga și câteva picături de ulei esențial de mentă.

Cum dezinfectezi cel mai eficient podeaua

Dacă ai parchet, există soluții speciale pentru întreținerea lui, ca să nu îl deteriorezi; pentru gresia de pe balcon, terasă, din cămară și debara, spală podeaua de mai multe ori cu produse dezinfectante, până ce apa nu mai e murdară. 

Solutii naturale pentru curatarea si dezinfectarea podelei

În primul rând, da, existâ. În al doilea rând, motivele pentru care poți opta pentru soluțiile naturale, homemade, sunt diverse: nu doar că sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, ci sunt și mai sigure pentru întreaga familie, fiind potrivite pentru orice buget. Cu doar câteva ingrediente simple, pe care cu siguranță le ai deja acasă, poți să pregătești soluții cu care vei curăța rapid orice tip de podea.

Pentru baie, dar și pe alte suprafețe care au nevoie de curățare în profunzime folosește:

 • 3 litri de apă caldă

 • ¼ cană de Borax (mineral, dezinfectant natural care îndepărtează orice tip de murdărie)

Amestecă-le într-o găleată până când Boraxul se dizolvă. După ce ai curățat suprafețele murdare, e necesar să clătești bine podeaua cu apă curată.

Parchetul laminat poate fi curățat zilnic cu puțină apă călduță, însă atunci când este foarte murdar poți prepara următoarea soluția naturală din:

 • 3 litri de apă călduță

 • ¾ cană cu ulei de măsline

 • ½ cană cu suc de lămâie

Linoleumul ușor de întreținut, însă, din când în când, este necesar să folosești o soluție specială de curățare că să îndepărtezi murdăria acumulată:

 • 2 căni de apă călduță

 • 2 căni de oțet

 • 5-10 picături de ulei esențial (mentă, lavandă etc.)